KORUJEN HOITO- JA KÄYTTÖOPAS

 

Timanttisormuksen huolto/tarkistus: 2–3 vuoden välein

Päivittäin käytetyt sormukset ovat kovassa kulutuksessa ja joutuvat rasitukselle. Tämän takia ne ovat hyvä huoltaa aika ajoin. Huoltoväli vaihtelee sormuksen mukaan, mutta mitä kevyempi runko ja istutukset ovat, sitä useammin sormus kannattaa huoltaa. Suositeltu huoltoväli meillä on 2–3 vuotta ja aina tarvittaessa. (Isoissa kruunuistutuksissa ensimmäinen tarkistus kannattaa tehdä 6 kk-1 v aikana, mutta tämän jälkeen voi huoltaa normaalisti.) Huollossa tarkistamme sormuksen ja mahdollisten istutusten kunnon. Puhdistamme sekä pintakäsittelemme sormuksen uudelleen. Pelkkä perusteellinen puhdistus ja kiillotus antaa sormukselle jo uuden elämän.

(Sormuksien huoltoja ei suoriteta kiireaikoina, jotka sijoittuvat yleensä kesä-, heinä- ja elokuulle.)

Sormuksien ja korujen käyttö:

Olemme erikoistuneet astetta kovempiin metalleihin. Kuitenkaan tämä ei poista korujen ylläpidon ja hoidon tärkeyttä. Yleisesti korujen hoito alkaa siitä, että mietit, milloin koruja voi käyttää ja milloin ne olisi hyvä ottaa pois. Tällöin korusi saa mahdollisimman pitkän käyttöiän. Vaikka olisi erittäin houkuttelevaa käyttää koruja koko ajan, on tilanteita, joihin erityisesti sormusten käyttö ei kuulu.

Sormukset tulisi ottaa pois:

  • Ennen nukkumaanmenoa. Sormille tekee hyvää olla ilman sormuksia yöaika, jotta sormi pääsee palautumaan. Erityisesti heille, jotka tietävät sormensa turpoavan helposti.
  • Aktiviteettien aikana. Kuten kuntosalilla, tiskatessa, puutarhatöissä ja leipoessa (välillä sormuksia etsitään kakuista ja leivistä).
  • Uidessa tai uima-altaassa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun sormus on hävinnyt järveen. Myös vedestä saattaa tarttua sormukseen erilaista likaa.
  • Ennen suihkua, käsienpesua ja rasvausta. Shampoot, saippuat ja rasvat voivat varastoitua istutusten alle, jolloin ne voivat alkaa aiheuttaa ihoärsytystä.
  • Raskasta työtä tai remonttia tehdessä. Erilaiset maalit, tasoitteet ja laastit tarttuvat sormuksiin ja koruihin. Myös kovat metallit naarmuttavat erityisesti sormusten pintaa. Esimerkiksi kannettaessa raskaita esineitä saattaa sormukseen tulla siirtometallia, joka näyttää sormuksessa naarmulta, mutta onkin kertynyttä toista metallia sormuksen pinnassa.

Jos ohjeista huolimatta haluat pitää sormusta koko ajan sormessa, suosittelemme ainakin opettelemaan säännöllisen puhdistuksen ja istutusten tarkistamisen. Muista myös sormuksen suositeltu huoltoväli.

Korvakorut tulisi ottaa pois:

  • Ennen suihkua/ saunaa / uintia. Korvakoruihin tarttuu kuollutta ihoa, joka kastuessaan alkaa helposti kertyä taustojen ympärille. Samalla niihin alkaa tarttua shampoot ja hoitoaineet.

Korvakorujen hoidossa on tärkeintä niiden puhdistaminen. Monella on samat korvakorut aina korvassa, jolloin niihin alkaa kertyä kuollutta ihoa ja tämä helposti alkaa ärsyttää korvanlehteä. Myös nukkuessa liian tiukalla olevat nappikorvakorut saattavat aiheuttaa ärsytystä.

1.Tarkistuta ajoittain sormuksesi ja korusi kunto.

Joskus sormus voi saada kolhun, joka vaikuttaa timanttien istutukseen. Tällöin timantti saattaa päästä heilumaan, jos istutus on löystynyt tai sen kynsi on katkennut osumasta. Jos huomaat, että sormus jää johonkin jumiin tai se saa suuren osuman, suosittelemme olemaan meihin yhteydessä info@petripulliainen.com. Voidaan sopia huoltoaika tai voimme suositella sinulle lähintä taidokasta kultaseppää tarkistamaan tilanteen.

2.Puhdista sormus säännöllisesti. 

Sormukset keräävät jokapäiväisessä käytössä likaa ja rasvaa allensa. Tämän takia olisi hyvä pestä timanttisormukset kerran viikossa, mutta ainakin kerran kuukaudessa. Kotikonstein puhdistus onnistuu laittamalla sormus likoamaan lämpimään veteen, jossa on reilusti käsitiskiainetta ja annetaan sen vaikuttaa yön yli. Tämän jälkeen sormus huuhdotaan hyvin ja annetaan kuivua rauhassa. Kuivatessa talouspaperilla tai erilaisilla pyyhkeillä irtoaa yleensä pientä nukkaa sormuksen pintaan, sekä ne saattavat naarmuttaa kiillotettuja osia.

3. Sormen turvotessa

Jos jostain syystä sormesi pääsee turpoamaan, niin älä yritä repiä sormusta pois, tämä turvottaa sormea vaan lisää. Jos näyttää siltä, että turvotus ei laske, ota meihin yhteyttä. Jos sormus on terästä, Damascusterästä tai titaania, niin sormuksen saa katkaistua sormuksen katkaisutyökalulla, jossa on kovapalaterä. Valitettavasti kaikilla kultasepillä tai lääkäreillä ei ole käytössä kyseistä työkalua. Me voimme katkaista sormuksen, jos pääset paikan päälle Keravalle. Tai muussa tapauksessa yritämme selvittää, missä on sinua lähin kyseinen työkalu.

VINKKI1: Jos sinulla on erityisen kallis sormus, harkitse edullisemman sormuksen ostamista, jossa ei kolhut ja naarmut häiritse. Tämä kannattaa myös ottaa mukaan lomaillessa, jolloin ei mahdollinen varkaus pääse harmittamaan.

VINKKI2: Tarkista vakuutuksesi. Arvokkaamman sormuksen tai korun kohdalla kannattaa tarkistaa kotivakuutus tai matkavakuutus. Vakuutusta varten kannattaa sormus valokuvata ja säilyttää ostotodistus. Lisätietoa saat omasta vakuutusyhtiöstäsi.

VINKKI3: Opettele säilyttämään sormus aina samassa paikassa, esimerkiksi omassa rasiassaan. Näin sormus ei saa naarmuja muista koruista ja tiedät mistä sormus löytyy.